Recenze populární divadelní inscenace

Včera jsem po dlouhé době viděla velmi dobrou divadelní inscenaci. Protože jsem už nějaký čas neobšťastnila své virtuální čtenáře ani coby recenzentka ani vypravěčka příběhů, pokusím se dnes o obojí.

Divadelní inscenace, která je poslední dobou velmi populární, měla ať chcete nebo nechcete poněkud hororové prvky.

 

Když divák vešel do sálu, padla na něho především tíseň. Scéna v podobě zrekonstruované panelákové garsonky. Postavy: 2 ženy, 2 děti. Mladší žena krátce po třicítce a o pár let starší žena, matka dvou dětí – dívky a chlapce v mladším školním věku.

 

V rámci divadelního prostoru se mladší žena nachází v koupelně. Na sobě má župan ledabyle přehozený přes noční košili s květy. Ke košili nemá vztah. Je to kus oděvu, ve kterém může spát, když jí nikdo nevidí. Je skloněná k umyvadlu, kam v proudech přitéká ledová voda. Žena drží ručník a máčí si popálený obličej, jak pod proudem vody, tak mokrým utěrákem. Je skloněná poněkud nepřirozeně, občas chytne křeč do zad nebo do lýtek. Obličej si popálila explozí známé pramenité vody, když si léčila rýmu inhalací páry.

 

Na druhém konci bytu se nachází starší žena, tedy zkušenější. Je skloněná k malé ledničce a kráječem na pizzu doluje z mrazáku led. Praktičtější předmět se ve výbavě kuchyně mladší ženy nenachází. Starší žena má na sobě béžovou sukni ke kolenům a zeleno-hnědé triko s dlouhým rukávem. Po delší pauze komentuje stav ledničky mladší ženy: „Lednička potřebuje odmrazit!“

 

Mladší žena v koupelně si je vědoma stavu své ledničky. Stále dokola máčí svůj obličej v ledové vodě a z posledních zbytků sil dá ženě za pravdu: „Já vím!“

 

Uprostřed scény si hrají děti s ledem, které vytvářejí svůj vlastní příběh. Led přenášejí z místa, kde ho doluje jejich matka do místa, kde si hrají. Děti se vše snaží dělat tajně. Materiál přemisťují zvlášť v době, kdy starší žena odchází do koupelny předat mladší ženě dávku ručně vyrobené ledové tříště. Mladší žena si ji plácne na obličej a u toho se nehorázně stydí za bizarní nehodu.

 

Mladší žena žije delší dobu sama. Starší žena je vdaná a má dvě děti. Žije se svou rodinou opodál taktéž v panelákovém bytě.

 

Děti si hrají na popáleninové oddělení. Plyšáky psa, šneka a medvídka ukládají do malých pomyslných postýlek a obkládají je ledem.

 

Mladší žena syčí bolestí.

 

Starší žena zachraňuje situaci vtipem a poklepáváním si na čelo.

 

Úvod inscenace vtáhne svízelností situace a vlastně grotesknostní úrazu diváka ihned do hry. Režisér se snaží přiblížit bolest osamělých žen na explicitním příběhu popáleného obličeje hlavní hrdinky. Obdivuhodné jsou drobné nuance nepříjemného okamžiku, který začíná přecházet v okamžik komický a tím tvůrci navnadí diváka na milý příběh pojednávající o přátelství dvou žen:

 

Mladší pracující žena žijící všední život single třicátnice, která většinu svého času tráví na pracovišti či v relaxačních zónách: sport, kosmetika, kadeřník, restaurace, kavárna, kino, divadlo, bohoslužba. Občas se sejde s přáteli, občas si pozve přátele domů, občas s přáteli cvičí a občas s přáteli jede na dovolenou. Někdy se s přáteli opije a někdy se s přátelí modlí.

 

Starší žena na mateřské dovolené se dvěma dětmi, která tráví většinu času tím, že se stará buď o děti své nebo cizí nebo děti příbuzných nebo o manžela, kterého doopravdy miluje a někdy o mladší ženu, aby nevyhořela, nepopálila se, nezbláznila, moc neopila nebo nezačínala podivné vztahy s podivnými muži a občas se modlila.

 

Hlavní myšlenka příběhu spočívá v tom, že starší žena má pro mladší ženu pochopení a mladší žena má pochopení pro starší ženu. Mladší žena občas pohlídá starší ženě její nebo cizí děti. Manžela nehlídá nikdy. Starší žena potom na oplátku občas pohlídá mladší ženu.

 

Na scéně se dále nacházejí minimalistické prvky podzimu, které jasně určují, kdy se celý příběh odehrává. Jedná se o dva zažloutlé javorové listy a několik kaštanů. Dále garsonka obsahuje ještě další klasické objekty nutné k přežití mladší ženy a to je stůl, postel, počítač, koberec, televize, kuchyňský kout. Tyto atributy však v dané divadelní inscenaci nehrají žádnou roli.

 

Umělecké výkony herců divadla AEIOU hodnotím jako velmi civilní. A. A. bravurně ztvárnila racionální ženu na mateřské dovolené, která s pochopením zachraňuje mladší ženu před katastrofami, jenž jí nastražil život sám. E. E. důvěryhodně předala zoufalou zkušenost osamělé třicátnice. Obě děti I. I. a O. O. přirozeně doplnily celý divadelní kus.

 

Jak jsem uvedla již v úvodu, divadelní inscenace vynikla především svou scénou, která coby umělecký prostor svižně komunikovala příběh ze života generace singles.

 

Režie: Vincentka Aeiouová

herecké obsazení: A.A., E. E., I. I., O.O.

Partner divadelní inscenace: Minerální vody, a. s., Lázně Luhačovice, Moraváci za starou Prahu, o. s. aneb svojí slivku Pražákům nedáme.

 

 

 

 

 

Autor: Lucie Flajšmanová | úterý 15.10.2013 12:40 | karma článku: 7,62 | přečteno: 358x
  • Další články autora

Lucie Flajšmanová

Tady je Papalovo

Byl pozdní večer dubnový a já jsem loupala mrkev. Dostala jsem od kolegy nejlepší škrabku na světě, jak říká má oblíbená hrdinka televizní kuchařinka a nemohla jsem přestat loupat, dokud všechna mrkev nezmizela.

19.4.2016 v 0:00 | Karma: 7,31 | Přečteno: 256x | Diskuse| Osobní

Lucie Flajšmanová

Zločin a trest Lídy Baarové

Famme fatale meziválečného filmu zase přivedla do kin davy. 16 let po své smrti, kdy zemřela osamělá a zbavena svéprávnosti v rakouském Salzburgu.

9.4.2016 v 19:01 | Karma: 13,38 | Přečteno: 710x | Diskuse| Kultura

Lucie Flajšmanová

Život je pochyb a Bible je zákon

Život je pochyb „Jak často o sobě pochybuješ liško? zeptal se Malý princ.“ „Každý den, řekla liška.“ „Pochyb je život.“

13.3.2016 v 22:15 | Karma: 0 | Přečteno: 100x | Diskuse| Miniblogy

Lucie Flajšmanová

Vánoční bohoslužba

V kostelíčku na okraji velkoměsta bylo živo. Mladá paní farářová zrovna pohlavkovala své nezbedné děti a pan farář Kalich se vlídně pousmíval. Měl svou ženu rád, i když se zlobila. Měl ji rád dokonce i tehdy, když se zlobila na něj. Většinou si své prohřešky dlouho vyčítal, čímž ženu štval ještě víc. Ale dlouho se na něj zlobit nedokázala. Ačkoliv byli spolu již drahně let, jejich láska nevyprchala, čímž byli chtě nechtě příkladem širokému dalekému okolí.

24.12.2013 v 17:59 | Karma: 8,98 | Přečteno: 499x | Diskuse| Poezie a próza

Lucie Flajšmanová

Kravataci v City

Ackoliv je Londyn znamy destivym pocasim, od meho priletu sviti slunicko. Jaro si tedy mohu uzivat spolecne s Londynany, protoze ti tvrdi, ze kdyz je hezky, mohou dokonce odejit driv z prace. Dost me prekvapilo, ze po pate hodine jsou parky plne. To asi jenom my Cesi dreme od nevidim do nevidim.

3.5.2013 v 20:36 | Karma: 7,51 | Přečteno: 505x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Promluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:21

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny proběhne tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci zřejmě...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  10:15

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  10:13

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

SOCDEM žene Paroubkovu suverenitu k soudu. Žádá její vyřazení z voleb

25. dubna 2024  10:13

Sociální demokracie (SOCDEM) tvrdí, že koalice ČSSD, kterou ministerstvo vnitra zaregistrovalo pro...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 996x
Za každou depresí se skrývá humor! N. K.

Seznam rubrik