Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O lásku jde, pane Nováku…

Poslední dobou se v médiích roztrhl pytel s apokalyptickými vizemi. Poslední zpráva byla o devětaosmdesátiletém Kaliforňanovi, který předpověděl konec svata na 21. květen 2011 na osmnáctou hodinu východoamerického času. Nic se nestalo. Ostatně jako obvykle. Reaguji tak na článek Martina Nováka ze serveru Aktuálně.cz, který se snaží „konec světa“ vyvrátit na základě argumentů, které se mi zdají naprosto nesmyslné. Pokud jeho článek chceme vyjádřit jednou větou, říká v podstatě toto: „Vždy v minulosti někdo konec světa předpovídal a nikdy se nic nestalo.“

Coby křesťanka si naprosto netroufám konec světa odhadovat. Myslím, že o tom hlavně je víra, že prostě důvěřuji Bohu v tom, že pro mě chce to nejlepší a v prvním případě mě rozhodne nechce děsit nějakými útržkovými zkazkami, že už se blíží na zem. Navíc, pokud se blíží Bůh na zem, budu-li operovat obratem neobratných novinářů, není to hrozba, ba naopak. Pro křesťanskou víru jsem se rozhodla zhruba před třemi lety a čím více čtu Bibli, tím je mi jasnější, že nic není tak povrchní jako právě zmíněné články, ať jsou jakékoliv. Buď se přiklánějí k jedné z teorií konce světa, anebo naopak všechny teorie alibisticky vyvrací, že se máme bez Boha vlastně dobře. Ani jedno není pravda, alespoň dle mého pozorování. Můj život bez Boha byl prázdný a to musím říct, že jsem se coby novinářka nikdy nenudila.

 

O co mi jde. Ráda bych vysvětlila, jak pracují novináři. Důležité je si uvědomit, kde onen článek v zásadě vyjde. Pokud se jedná o deník, nemůže být zpráva nijak hlubokomyslná. Denní novináři často pracují se zdroji, které mají k dispozici a nutno podotknout, že rozhodně nemají čas se věcmi zabývat do hloubky. Většinou se vracejí ke starým článkům anebo k titulkům, které zaujaly čtenáře v minulosti neboli nejlépe prodávaly. Proto je tedy jasné a z článku pana Nováka patrné, že se dozvídáme zase jen o senzacích v tomto případě na téma apokalypsa nebo-li konec světa. Logicky se psalo především o těch, kteří spáchali hromadnou sebevraždu nebo o těch, kteří udělali něco, co prostě baví číst. Ovšem málokde se dočteme, že pokud Bůh má přijít na zem, je to možné pouze skrze Ježíše Krista. Skrze to, že uznáme svou chybu - error nedokonalého lidství a svobodně přijmeme jeho lásku a budeme pokorní ke stvoření. Zatím příliš pokorní nejsme. I kdyby Bůh na zemi byl, nedali jsme mu šanci. Jestliže chceme něco měnit nebo se děsíme nebo naopak pragmaticky vyvracíme konec světa, je dobré zjistit si, jakým způsobem Bůh jedná v našem životě, zda jsme ho vůbec nějakým způsobem přijali anebo zda ho ignorujeme. Myslím, že v naší zemi mluví statistiky celkem jasně. Jsme schopni podporovat spoustu bohů a bůžku v podobě piva, hokeje, fotbalu, horoskopů nebo nákupů prestižních značek, nemáme problém se poddat jakékoliv až sektářské filosofii západní firmy v prosklené kostce, kde nám dobře zaplatí, ale Bůh podle nás neexistuje a o Ježíši nechceme ani slyšet. Co kdybychom se zamotali do nějaké prapodivné skupiny, která po nás bude chtít ty těžce vydělané peníze zpátky? Kdo vymyslel peníze a komu vlastně ve skutečnosti patří?

 

Technologie jdou velmi rychle dopředu a tedy i „duchovní“ věci se šíří rychleji. Dříve fungovaly pouze tištěné noviny a zase se psalo jen o Nostradamovi a podobných lidech, tedy nutno říci, že v dějinách žurnalistiky a vlastně i lidstva se nic nezměnilo. Chceme stále senzace, jenomže dnes máme mnohem více kanálů, jak je přijímat, tedy je nutné je více nafouknout, rozmáznout nebo rozmnožit a dát jim více jmen. Dříve stačil jeden Nostradamus. Dnes tu máme Šumšiána z Indie a Kim-fu-gu-ka z Korei a Billa z Ameriky.

 

Pokud chceme důvěřovat novinářům, je dobré si vybírat. Pokud chceme důvěřovat Bohu, je dobré učinit svobodné rozhodnutí. Přečíst si článek je samozřejmě mnohem jednodušší a vybrat si názor, který se nám více hodí také. Ale udělat si vlastní názor? Bůh na zemi dávno je, jen na nás prostě netlačí a neděsí nás. Proto prosím, Martine Nováku více zkoumejte zdroje, mluvte s věřícími lidmi a neděste už národ tím, že pokud se Bůh blíží na zem, jde o nějakou hrozbu. Nejde. O lásku jde, pane Nováku.

Autor: Lucie Flajšmanová | pondělí 30.5.2011 9:22 | karma článku: 9,39 | přečteno: 785x
  • Další články autora

Lucie Flajšmanová

Tady je Papalovo

Byl pozdní večer dubnový a já jsem loupala mrkev. Dostala jsem od kolegy nejlepší škrabku na světě, jak říká má oblíbená hrdinka televizní kuchařinka a nemohla jsem přestat loupat, dokud všechna mrkev nezmizela.

19.4.2016 v 0:00 | Karma: 7,31 | Přečteno: 256x | Diskuse| Osobní

Lucie Flajšmanová

Zločin a trest Lídy Baarové

Famme fatale meziválečného filmu zase přivedla do kin davy. 16 let po své smrti, kdy zemřela osamělá a zbavena svéprávnosti v rakouském Salzburgu.

9.4.2016 v 19:01 | Karma: 13,38 | Přečteno: 710x | Diskuse| Kultura

Lucie Flajšmanová

Život je pochyb a Bible je zákon

Život je pochyb „Jak často o sobě pochybuješ liško? zeptal se Malý princ.“ „Každý den, řekla liška.“ „Pochyb je život.“

13.3.2016 v 22:15 | Karma: 0 | Přečteno: 100x | Diskuse| Miniblogy

Lucie Flajšmanová

Vánoční bohoslužba

V kostelíčku na okraji velkoměsta bylo živo. Mladá paní farářová zrovna pohlavkovala své nezbedné děti a pan farář Kalich se vlídně pousmíval. Měl svou ženu rád, i když se zlobila. Měl ji rád dokonce i tehdy, když se zlobila na něj. Většinou si své prohřešky dlouho vyčítal, čímž ženu štval ještě víc. Ale dlouho se na něj zlobit nedokázala. Ačkoliv byli spolu již drahně let, jejich láska nevyprchala, čímž byli chtě nechtě příkladem širokému dalekému okolí.

24.12.2013 v 17:59 | Karma: 8,98 | Přečteno: 499x | Diskuse| Poezie a próza

Lucie Flajšmanová

Recenze populární divadelní inscenace

Včera jsem po dlouhé době viděla velmi dobrou divadelní inscenaci. Protože jsem už nějaký čas neobšťastnila své virtuální čtenáře ani coby recenzentka ani vypravěčka příběhů, pokusím se dnes o obojí.

15.10.2013 v 12:40 | Karma: 7,62 | Přečteno: 358x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 996x
Za každou depresí se skrývá humor! N. K.

Seznam rubrik